بررسی ‌‌چالش‌های زنجیره ارزش محصولات باغی با رویکرد اقتصاد مقاومتی از طریق مقایسه وضعیت موجود و مطلوب

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی و نویسنده مسئول

2 عضو هیئت علمی دانشکده علمی – کاربردی دانشگاه تهران

چکیده

یکی از عوامل‌‌‎ایجاد ارزش در زنجیره ارزش ارتباط منطقی بین اعضاء زنجیره ارزش و همچنین اقداماتی است که بهره­وری تولید، فرآوری و بازاریابی را ارتقاء می‎دهد. در‌‌‎این مقاله ضمن بررسی و تحلیل ابعاد، مؤلفه­های کلان و مؤلفه­های خرد زنجیره ارزش محصولات باغی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در وضعیت موجود و مطلوب، گزاره‌های راهبردی جهت‌‌‎ایجاد و افزایش ارزش در زنجیره، پرداخته شده است. دراین مقاله با استفاده از روش کمی و کیفی جهت تحقق اهداف‌‌‎این تحقیق بهره جسته و ضمن بررسی ادبیات موجود و مطالعه تطبیقی ده کشور و همچنین بر اساس مصاحبه‌های عمیق با ‌‌‎صاحب‎نظران باغبانی، صنایع و لجستیک، شاخص‌های ابعاد ومؤلفه‌های زنجیره ارزش محصولات باغی با استفاده از طیف لیکرت مورد سنجش قرار گرفت است. یافته‌های پژوهش نشان می‎دهد در بین ابعاد زنجیره، بعد عوامل زمینه‌ساز که شامل مؤلفه‌های: سیاست­گذاری دولت و پشتیبانی موسسه‌های مردم نهاد، لجستیک و انبارداری، علم و فن­آوری، اقلیم و محیط زیست ‌می‌باشد، بیشترین اختلاف وضع موجود و مطلوب را داشته و در بین مؤلفه‌های خرد زنجیره لجستیک و انبارداری، بیشترین اختلاف بین وضع موجود و مطلوب را دارد. توجه به موضوع حمل و نقل و انبارداری، نگاه درست به علم و فن آوری و پایش تأثیر آن بر ارزش آفرینی و همچنین اصلاح ساختارها، چابک ‌کردن نظام‌های بروکراتیک، عدم تغییر سریع قوانین و دستورالعمل‌‌ها و شفاف سازی، از توصیه‌های‌‌‎این تحقیق ‌می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


الف. منابع فارسی

  • ابطحی سید حسین، صلواتی عادل(1384)، مدیریت دانش. مدیریت و توسعه، صص 65-53.
  • مهدی ابزری و همکاران(1390). بررسی شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب مدیریت دانش در صنعت خودروی‌‌‎ایران، مدیریت دولتی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، دوره3 شماره 6 بهار و تابستان 1390 صص 19تا 34
 

ب. منابع لاتین

  • Andre Devaux, Maximo Torero, Jason Donovan, Douglas Horton, (2018). "Agricultural innovation and inclusive value-chain development: a review", Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies, Vol. 8 Issue: 1, pp.99-123
  • Berdegue, J.A., Bebbington, A. and Escobal, A. (2015). “Conceptualizing spatial diversity in Latin American rural development: structures, institutions, and coalitions”, World Development,Vol. 73, September, pp. 1-10.
  • Donovan, J. and Poole, N. (2014). “Changing asset endowments and smallholder participation in higher value markets: evidence from certified coffee producers in Nicaragua”, Food Policy, Vol. 44, pp. 1-13.
  • Donovan, J., Franzel, S., Cunhja, M., Gyau, A. and Mithofer, D. (2015). “Guides for value chain development: a comparative review”, Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies, Vol. 5 No. 1, pp. 2-23.
  • Eueng A (1999). Organizational learning capability. NewYork: Oxford
    University Press Inc.
  • Gopal Naik , D.N. Suresh Challenges of creating sustainable agri-retail supply chains Received 9 August 2017; revised form 6 November 2017; accepted 10 January 2018; Available online 13 April 2018
  • Hammad Badar  A (2014). Value Chain Performance Improvement for Sustainable Mango Industry Development in Pakistan  thesis submitted for the degree of Doctor of Philosophy at The University of Queensland in  2014   School of Agriculture and Food Sciences
  • Kilelu, C., Klerkx, L. and Leeuwis, C. (2013). “Unraveling the role of innovation platforms in supporting co-evolution of innovation: contributions and tensions in a smallholder dairy development programme”, Agricultural Systems, Vol. 118, June, pp. 65-77.
  • Minot, N. and Sawyer, B. (2016). “Contract farming in developing countries: theory, practice, and policy implications”, in Devaux, A., Torero, M., Horton, D. and Donovan, J. (Eds), Innovation for
    Inclusive Value Chain Development: Successes and Challenges, International Food PolicyResearch Institute, Washington, DC, pp. 127-155.
  • Pant, L. and Hambly, H. (2009). “Innovation systems in renewable natural resource management and sustainable agriculture: a literature review”, African Journal of Science, Technology, Innovation and Development, Vol. 1 No. 1, pp. 103-135.
  • Schut, M., Andersson, J., Dror, I., Kamanda, J., Sartas, M., Mur, R., Kassam, S., Brouwer, H., Stoian, D.,Devaux, A., Velasco, C., Gramzow, A., Dubois, T., Flor, R.J., Gummert, M., Buizer, D., McDougall, C.,Davis, K., Homann-Kee Tui, S. and Lundy, M. (2017). Innovation Platforms in Agricultural Research for Development: Guidelines for Research, Development, and Funding Agencies on how to Design, Budget, and Implement Successful Innovation Platforms, International Institute of Tropical Agriculture and Wageningen University under the CGIAR Research Program on Roots Tubers and Banana, Kigali.
  • Stoian, D., Donovan, J., Fisk, J. and Muldoon, M. (2012), “Value chain development for rural poverty reduction: a reality check and a warning”, Enterprise Development & Microfinance, Vol. 23 No. 1,pp. 54-69.
  • Swaans, K., Cullen, B., van Rooyen, A., Adekunle, A., Ngwenya, H., Lema, Z. and Nederlof, S. (2013).“Dealing with critical challenges in African innovation platforms: lessons for facilitation”,
    Knowledge Management for Development Journal, Vol. 9 No. 3, pp. 116-135.